Documentaire: Ubiquity

In de nabije toekomst zullen digitale netwerken de hele planeet bedekken. Bedrijven als Facebook en Google noemen het jaar 2020 zelfs als streefdatum voor hun ambitie de hele wereld met elkaar te verbinden. Maar wat betekent dat voor de mensen die zich ziek en onveilig voelen door de straling die dit veroorzaakt? Als de hele wereld straks connected is, waar kunnen zij dan nog heen? 

Ubiquity gaat in april 2018 in première op het prestigieuze Hot Docs Canadian International Documentary Festival (April 26 – Mei 6) in Toronto. Het is een film van Bregtje van der Haak en wordt geproduceerd door BALDR film. Voor de research en productie reisde ik naar Zweden, de VS en door Nederland op zoek naar aansprekende hoofdpersonen. Vanaf juni is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.  

Foto: Still uit film, gedraaid met analoge 16 MM camera (© Jean Counet)  
Ubiquity

Ubiquity

Ubiquity laat de wereld zien door de ogen van mensen die zich belaagd voelen door digitale netwerken omdat zij overgevoelig zijn voor de elektromagnetische straling van zendmasten, routers en mobiele telefoons. In 2020 moet het wereldwijde web van digitale netwerken zijn allesomvattende beslag krijgen. De gevoeligen raakt dit als eerste. Zij raken in het nauw omdat plekken zonder bereik schaars worden of zelfs helemaal verdwijnen. De documentaire Ubiquity kijkt mee met de digitale tegenbeweging om een ander perspectief te tonen op digitale verbondenheid dan dat in de reclames voor smartphones en goedkope data-abonnementen.  

Regie Bregtje van der Haak
Producent BALDR Film
Camera Jean Counet, Maasja Ooms
Geluid Rik Meier
Research Wiesje Kuijpers
Impact producer Janina Pigaht